Header Ads

Πώς να περιορίσετε τη χρήση δεδομένων ίντερνετ στα Windows




Πολλές φορές συνδεόμαστε απο το laptop μας στο ίντερνετ μέσω του κινητού μας και των δεδομένων μας. Ο υπολογιστής μας όμως δεν το γνωρίζει αυτό. Θεωρει πως  έχουμε απεριόριστα mbytes και τα καταναλώνει αδιάκοπα και αχόρταγα.

 Θα σας δείξουμε πώς να ελέγχετε τη χρήση του ιντερνετ με ενσωματωμένες λειτουργίες των Windows 10 και στη συνέχεια θα δείξουμε μερικά επιπλέον εργαλεία τρίτων που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για να σας βοηθήσουν να περιορίσετε το εύρος ζώνης του wifi σας


Ενεργοποιήστε μια μετρημένη σύνδεση στα Windows 10

Ένας τρόπος για να περιορίσετε το εύρος ζώνης στα Windows 10 είναι να ενεργοποιήσετε μια μετρημένη σύνδεση. (metered connection).  

Με την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας σημαίνει ότι ορισμένες ενημερώσεις για Windows δεν θα εγκατασταθούν αυτόματα (εκτός από κρίσιμες ενημερώσεις) και ορισμένες εφαρμογές του Microsoft Store ενδέχεται να χάσουν κάποια λειτουργικότητα ή να μην λειτουργούν σωστά. Θα απενεργοποιήσει επίσης τις ενημερώσεις peer-to-peer που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη φόρτωση του διακομιστή της Microsoft.

Για να ενεργοποιήσετε μια μετρημένη σύνδεση, πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στο Δίκτυο & Διαδίκτυο . Επιλέξτε είτε Wi-Fi είτε Ethernet , ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο.



Εάν επιλέξατε Wi-Fi , κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση γνωστών δικτύων , επιλέξτε το δίκτυό σας από τη λίστα, κάντε κλικ στην επιλογή ιδιότητες και σύρετε το στοιχείο Ορισμός ως μετρημένη σύνδεση στο Ενεργό.



Ορίστε ένα όριο χρήσης δεδομένων στα Windows 10

Εναλλακτικά, μπορείτε να ορίσετε ένα προσαρμοσμένο όριο χρήσης δεδομένων. Αυτό θα ενεργοποιήσει αυτόματα τη δυνατότητα μετρημένης σύνδεσης. Αυτό δεν θα σας αποσυνδέσει απο το διαδίκτυο όταν φτάσετε στο όριο, αλλά θα λάβετε ειδοποιήσεις προειδοποίησης καθώς πλησιάζετε.

Για να ξεκινήσετε, πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Δίκτυο & Διαδίκτυο> Χρήση δεδομένων .



Στην ενότητα Επισκόπηση , θα δείτε τις διαφορετικές συνδέσεις σας στο Διαδίκτυο και πόσα δεδομένα έχουν χρησιμοποιήσει το καθένα τις τελευταίες 30 ημέρες. Κάντε κλικ σε ένα εάν θέλετε να δείτε αυτήν την ανάλυση ανά εφαρμογή.

Επιλέξτε ποια σύνδεση θέλετε να περιορίσετε χρησιμοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού Εμφάνιση ρυθμίσεων .Αφού επιλέξετε, κάντε κλικ στην επιλογή Ορισμός ορίου .


Πώς να περιορίσετε τη χρήση δεδομένων χρησιμοποιώντας εργαλεία τρίτων


1. NetBalancer
Το NetBalancer θα σας δείξει μια λίστα με όλες τις ενεργές διαδικασίες στο σύστημά σας και οποιαδήποτε σχετική χρήση του δικτύου. Κάτω από αυτό είναι ένα ζωντανό γράφημα, ώστε να μπορείτε να δείτε με μια ματιά πού συμβαίνουν τυχόν αιχμές εύρους ζώνης. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού σας πάνω από το γράφημα και θα μπορείτε να δείτε ποιες διεργασίες χάνουν το εύρος ζώνης σας εκείνη τη στιγμή.

Για να περιορίσετε το εύρος ζώνης ενός προγράμματος, βρείτε το στη λίστα και κάντε διπλό κλικ σε αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αναπτυσσόμενα μενού Προτεραιότητα λήψης και Μεταφόρτωση προτεραιότητας για να προσαρμόσετε τη χρήση του βάσει προκαθορισμένων φίλτρων. Αυτό είναι βολικό εάν, για παράδειγμα, εξακολουθείτε να θέλετε ένα πρόγραμμα να είναι απεριόριστο, αλλά θέλετε άλλα προγράμματα να χρησιμοποιούν το εύρος ζώνης πρώτα εάν το χρειάζονται. Εναλλακτικά, επιλέξτε Custom από το αναπτυσσόμενο μενού για να ορίσετε τα δικά σας όρια.


2. NetLimiter
Όταν ξεκινάτε το NetLimiter θα δείτε μια λίστα με όλες τις ανοιχτές εφαρμογές σας, μαζί με την τρέχουσα χρήση του εύρους ζώνης. Φυσικά, ορισμένες εφαρμογές θα χρησιμοποιούν φυσικά περισσότερο εύρος ζώνης από άλλες, αλλά είναι βολικό να εντοπίζονται εκείνες που καταναλώνουν περισσότερο από ό, τι χρειάζονται.

Το προεπιλεγμένο όριο ορίζεται σε 5 KB / s για λήψη και μεταφόρτωση, τα οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε γρήγορα επιλέγοντας το πλαίσιο για μια συγκεκριμένη σειρά. Για να επεξεργαστείτε αυτές τις προεπιλογές, κάντε δεξί κλικ στο όριο για να ανοίξετε το πρόγραμμα επεξεργασίας κανόνων. Στην καρτέλα Κανόνας , μπορείτε να αλλάξετε τα όρια εύρους ζώνης.

3. Net-Peeker
Το Net-Peeker έχει μια πολύ απλή διεπαφή χρήστη. Στην κορυφή, μπορείτε να δείτε την ενεργή χρήση της μεταφόρτωσης και λήψης, καθώς και την πρόσβαση σε μια σύντομη οθόνη ρυθμίσεων και ορισμένες άλλες λειτουργίες που προσφέρει το πρόγραμμα ως φύλακας συστήματος. Θα επικεντρωθούμε απλώς στη δυνατότητα περιορισμού του εύρους ζώνης.



Ξεκινήστε με τα προεπιλεγμένα εργαλεία των Windows 10 και, στη συνέχεια, μεταβείτε σε ένα πρόγραμμα τρίτων, εάν δεν αποδειχθούν επαρκή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.