Header Ads

Μειώστε τον θόρυβο του υπολογιστή σας


Αν ο υπολογιστής σας ενοχλεί απο τον πολύ θόρυβο, εδώ είμαστε.


Δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από το να προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στο αγαπημένο μας παιχνίδι ή να σερφάρουμε στο internet και ο υπολογιστής μας δίπλα να ακούγετε σαν ελικόπτερο έτοιμο να απογειωθεί. Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με έναν οδηγό για το πως ua κάνουμε το pc μας σχεδόν αθόρυβο!

Πρόλογος


Θόρυβο στον υπολογιστή μας, προκαλούν δύο αιτίες. Οι ανεμιστήρες και τα μηχανικά μέρη του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειώσουμε τον θόρυβο αισθητά με απλά βήματα. Το κόστος κυμαίνετε από μηδέν μέχρι και εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.


Μηχανικά μέρη


Στα μηχανικά μέρη του υπολογιστή περιλαμβάνονται ένας σκληρός δίσκος ή ένα cd-rom. Πολύ απλά ο θόρυβος του σκληρού μας δίσκου πηγάζει από δύο αιτίες. Τις στροφές των δίσκων που έχει μέσα και το "γρατσούνισμα" της κεφαλής πάνω στους δίσκους αυτούς όταν ψάχνει, διαβάζει ή γράφει δεδομένα. Ο θόρυβος είναι σχετικά μικρός αλλά παραμένει ενοχλητικός. 

Η λύση εδώ ακούει στο όνομα ssd. Ενας ssd σκληρός μοιάζει σαν μια κάρτα μνήμης στο κινητό σας σε μεγαλύτερο μέγεθος φυσικά. Ακούσατε ποτέ το κινητό σας να κάνει θόρυβο; Οχι. Έτσι και στο pc η αντικατάσταση των παλιών μηχανικών σκληρών δίσκων θα μας προσφέρει εκτός από ησυχία, καλύτερες επιδόσεις και μικρότερη κατανάλωση.


Διατηρήστε το κουτί του υπολογιστή σας καθαρό, χωρίς σκόνες για καλύτερη ροή φρέσκου αέρα
To εσωτερικό ενός σκληρού δίσκου
  credits: Kamil Porembiński


Ανεμιστήρες


Απαραίτητοι για την ψύξη του εσωτερικού του κουτιού μας, τα ανεμιστηράκια αυτά φέρνουν φρέσκο κρύο αέρα στα μέρη που ζεσταίνονται (cpu, κάρτες γραφικών) και τον αποβάλλουν ζεστό από μία έξοδο. Οσο μικρότερα είναι τόσο περισσότερο θόρυβο παράγουν. Ο λόγος είναι οτι δουλεύουν σε περισσότερες στροφές σχετικά με τα μεγαλύτερα ανεμιστηράκια, για να παράγουν την ίδια ροή αέρα.

Υπάρχουν 4 λύσεις εδώ. Να αντικαταστήσουμε ένα θορυβώδη ανεμιστήρα με κάποιον ποιοτικότερο, να αφαιρέσουμε τελείως κάποιον παραπανίσιο, να μειώσουμε τις στροφές του ή να μεταβούμε στην λύση της υδρόψυξης. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα αναλυτικά.. Ουφ.. (Διάλειμμά για τσιγάρο και επιστρέφω..).


  • Αντικατάσταση: 
Υπάρχουν δεκάδες ανεμιστήρες στο εμπόριο για κάθε λύση. Ένας επώνυμος και ακριβότερος ανεμιστήρας συνήθως υπόσχετε και μικρότερα επίπεδα θορύβου. Στα χαρακτηριστικά τους αναφέρουν τα dB (ντεσιμπέλ). Επιλέξτε μεγαλύτερους ανεμιστήρες, με μικρότερες στροφές. Για παράδειγμα στον υπολογιστή μου υπάρχει ενας 120mm στην μπροστά θέση του κουτιού που δουλεύει στις 2400 στροφές. Το αποτέλεσμα; Ο υπολογιστής είναι πολύ δροσερος μέσα και δουλεύει καλύτερα. Το αρνητικό; Δεν ακούω ούτε τις σκέψεις μέσα στο μυαλό μου από τον θόρυβο που βγάζει. Η λύση; Εχω ρίξει τις στροφές του στις 1500 (σχετικά αθόρυβος). Το βράδυ αργά πέφτει στις 800 (τελείως αθόρυβος). Πως το έκανα; Θα το δούμε παρακάτω..


  •  Αφαίρεση: 
Γενικά δεν το προτείνω εκτός αν έχετε πολύ καλή ροή αέρα και είναι χειμώνας. Σε ένα κουτί για παράδειγμα που έχει 2 ανεμιστήρες πίσω με εσωτερική θερμοκρασία 30c και όλη μέρα Facebook, μπορούμε άνετα να αφαιρέσουμε τον έναν. Συμπέρασμα πρέπει να ξέρουμε τις εσωτερικές θερμοκρασίες του υπολογιστή μας για να προβούμε σε κατι τέτοιο.


  • Υδρόψυξη: 
Ο τρόπος να διατηρούμε τα μέρη του υπολογιστή μας κρύα με την δύναμη του νερού. Ακριβότερη λύση φυσικά αλλά και η απόλυτη για έναν υπολογιστή που δεν καταλαβαίνουμε πότε είναι ανοιχτός και πότε κλειστός. Αναλυτικά για την υδρόψυξη σε επόμενο άρθρο.

  • Αυξομείωση των στροφών:
 Έχουμε 3 επιλογές να αυξομειώνουμε κατά βούληση ή αυτόματα τις στροφές ενος ανεμιστήρα.

Μέσω bios: Πολλές μητρικές έχουν ενσωματωμένο έλεγχο του ανεμιστήρα σας .Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του BIOS της μητρικής σας (συνήθως κρατώντας ένα πλήκτρο, όπως το Delete κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας), και ψάξτε για τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα (για παράδειγμα, η Asus έχει το "Q-Fan Control», ενώ η Gigabyte έχει το"Smart Control Fan»).Ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις που προτιμάτε και βάλτε τις στροφές στην χειροκίνητη ρύθμιση ή στην αυτόματη.
Άλλες 2 επιλογές που θα βρείτε στις πιο σύγχρονες μητρικές είναι η επιλογή μεταξύ ρύθμισης στροφών μέσω τάσης του ρεύματος ή  PWM. Η λειτουργία τάσης ρυθμίζει την τάση του ανεμιστήρα  άρα και τις στροφές του, ενώ η λειτουργία PWM αυξομειώνει καταβούληση της στροφές του απλά στέλνοντας την κατάλληλή εντολή. Ανεμιστήρες που συνδέεται με βύσμα 4-pin PWM μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την λειτουργία ενώ οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί με 3-pin καλωδίωση θα πρέπει να χρησιμοποιούν την επιλογή της τάσης.
Bios


Μέσω software: Κυκλοφορούν στον διαδίκτυο διάφορα προγράμματα που κάνουν ακριβώς αυτό που λένε. Control fan software. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το διασημότερο από αυτά το speedfan. Θα σας δώσει τον απόλυτο έλεγχο των ανεμιστήρων σας, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε το πόσο γρήγορα θα τους δουλεύετε ανάλογα την περίσταση. 

Το Speed Fan μπορεί να παρακολουθεί ακόμη και τις θερμοκρασίες του υπολογιστή σας ή τις τάσεις ρεύματος. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι να το αφήσετε στο αυτόματο ανάλογα με την θερμοκρασία του υπολογιστή ή και χειροκίνητο. 

Προσοχή. Όλοι αυτοί οι τρόποι που αναφέρουμε ισχύουν για ανεμιστήρες που τους έχουμε συνδέσει με τρίπινα ή τετράπινα καλώδια πάνω στην μητρική μας. Σε περίπτωση σύνδεσης με ένα απλό 4-pin Molex  (τροφοδοσίας) βύσμα τίποτα από τα παραπάνω δεν θα λειτουργήσει. Μην σκάτε όμως σας έχουμε ακόμη μια επιλογή.
SpeedFan


Αγορά ενός εξωτερικού ελεγκτή:
Η εγκατάσταση ενός ελεγκτή θα μας προσφέρει τον απόλυτο και γρηγορότερο έλεγχο των στροφών του ανεμιστήρα. Αυτό που πολύ απλά κάνει είναι να μας αφήνει με το πάτημα ενός κουμπιού να θέτουμε τις επιλογές που χρειαζόμαστε ανάλογα την περίσταση. Συνδέουμε όλους τους ανεμιστήρες πάνω στον contrόler και αυξομειώνουμε ανάλογα, ακριβώς όπως αυξάνουμε την ένταση ενός ηχείου στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου μας.
Ενας kingwin fan controler


Επίλογος


Αυτοί είναι οι τρόποι για να μειώσουμε τον θόρυβο του υπολογιστή μας. Ανάλογα την τσέπη μας μπορούμε να προβούμε και στην κατάλληλη λύση για εμάς. Αν έχετε να μας προτείνετε κάτι άλλο παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω. Sharing is caring!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.