Header Ads

Προβλήματα με το ποντίκι; Πως να το κάνεις να δουλέψει.



Εδώ είμαστε πάλι.. Σήμερα θα δούμε ένα οδηγό με έξυπνα κολπάκια για να κάνουμε το ποντίκι του υπολογιστή μας να δουλεύει όπως ακριβώς την πρώτη μέρα που το αγοράσαμε.


Διάφορα προβλήματα μπορεί να υπάρξουν σε ενα mouse, όμως  υπάρχουν και οι ανάλογες λύσεις. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε προβλήματα του τύπου " αχ δεν ήξερα οτι πρέπει να το συνδέσω κάπου" ή  "ρε μπας και θέλει καινούργιες μπαταρίες;".

Ωραία για εσάς που λύσατε το πρόβλημα σας διαβάζοντας την δεύτερη παράγραφο μπορείτε να αποχωρήσετε ,δεν θα το πούμε πουθενά οτι μόλις ανακαλύψατε πως το ποντικάκι σας έχει και καλώδιο. Οι υπόλοιποι συνεχίστε το διάβασμα ..

Εντόπισε τι πρόβλημα έχει


  • Το ποντίκι δεν λειτουργεί καθόλου
Θα μπορούσε να είναι το  λογισμικό (drivers κ.α.) ή  κάποιο πρόβλημα που σχετίζετε με hardware. Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι και μια χαλαρή σύνδεση, κακή καλωδίωση, ελαττωματική θύρα USB ή PS/2, ή μια κακή ασύρματη σύνδεση. Ελέγξτε τα ports (usb, ps/2)  με μια άλλη συσκευή που λειτουργεί κανονικά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Δοκιμάστε μια άλλη usb θύρα και κάντε επανεκκίνηση. 

Μερικά ποντίκια, είτε ασύρματα ή ενσύρματα, απαιτούν συγκεκριμένους οδηγούς (drivers)  να εγκατασταθoύν προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει την πιο πρόσφατη και ενημερωμένη έκδοση.

  • Μη ομαλή κίνηση του δείκτη
Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε σκόνη (βρωμιά, τρίχες, μπλιάχ..) στην περιοχή του αισθητήρα του ποντικιού ή στην επιφάνεια επί της οποίας τοποθετείται το ποντίκι. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες για να καθαρίσετε την επιφάνεια, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή άλλα σκληρά καθαριστικά. Μια μπατονέτα με καθαρό οινόπνευμα θα κάνει την διαφορά. 

Στη συνέχεια, προχωρήστε και καθαρίσετε την επιφάνεια όπου χρησιμοποιείται το ποντίκι (mouse pad κτλ.). Αν τυχαίνει να χρησιμοποιείτε μια επιφάνεια όπως ένα τραπέζι ή γραφείο το οποίο έχει  γυαλιστερό φινίρισμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς λειτουργεί το ποντίκι. Να θυμάστε ένα ποιοτικό mouse pad θα κάνει την διαφορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε λέιζερ και οπτικά ποντίκια.

Στην περίπτωση που έχετε παλιό ποντίκι με την χαρακτηριστική μπάλα απο κάτω, ξεβιδώστε το καπάκι από την κάτω μεριά και αφαιρέστε την βρωμιά. (και μόλις το καθαρίσετε, πηγαίνετε και αγοράστε ένα πιο σύγχρονο ποντίκι..)


  • Ο δείκτης παγώνει και μένει ακίνητος
Εδώ τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Αφού δοκιμάστε τα υπόλοιπα βήματα που έχουμε αναφέρει, τότε μάλλον θα υπάρχει κάποιο conflict. Δηλαδή κάποιο άλλο πρόγραμμα ή κάποιος ιός δημιουργεί αυτό το φαινόμενο στο ποντικάκι μας. Δοκιμάστε επανεκκίνηση και αφαίρεση των τελευταίων driver και προγραμμάτων που έχετε εγκαταστήσει πρόσφατα.



image credit: raneko, flicker (GNU General Public License)

  • Δεν λειτουργεί σωστά το διπλό κλικ
Σε αυτή την περίπτωση και αφού υποθέτουμε οτι το κουμπί από το ποντίκι δεν χάλασε ή δεν γέμισε με σκόνη, τότε η λύση είναι απλή. Μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου, στη συνέχεια στις επιλογές του ποντικιού και τέλος ελέγξτε την καρτέλα καρτέλα κουμπιά ή διπλό κλικ. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο της ταχύτητας του διπλού κλικ σε ποιο γρήγορο ή το αντίθετο.

  • Πάρα πολύ γρήγορος δέκτης ή αργός
Εάν ο δείκτης σας μετακινείτε  πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, δοκιμάστε όπως και παραπάνω να μπείτε στον πίνακα ελέγχου, ποντίκια, επιλογές δείκτη. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητα σε ένα επίπεδο που να βολεύει.



Επίλογος

Αν δε έχετε καταφέρει να λειτουργήσετε σωστά το ποντίκι ακόμη, τότε σας έχουμε κακά μαντάτα. Μάλλον το mouse σας έχει παραδώσει το πνεύμα του και καλό θα είναι να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο. Σύντομα  θα σας  έχουμε έτοιμο ένα αναλυτικό οδηγό αγοράς.                 

2 σχόλια:

Από το Blogger.